Астрономическа обсерватория Белоградчик

Астрономическа обсерватория Белоградчик (снимка: ТИЦ Белоградчик)Астрономическата обсерватория в Белоградчик се намира в непосредствена близост, на около 100м от белоградчишката крепост Калето, откъдето се открива живописна гледка към белоградчишките скали.

Обсерваторията отстои на 1км от центъра на Белоградчик. До нея се стига по асфалтов път (за крепостта „Калето“ и Белоградчишките скали) и има паркинг за коли.

Обсерваторията има три телескопа – 60 cм Kasagren, 36.5 cм Celestrone и 15 cм Kasegren, с които при посещение туристите могат да наблюдават нощното небе, звездите. При посещение през деня туристите могат да разгледат телескопите и оборудването на обсерваторията.

При нощни посещения (вечер след стъмване), могат да се наблюдават небесни обекти и мъглявини. Луната, пръстена на Сатурн, спътниците на Юпитер, Венера, звезди, комети, галактики могат да бъдат изследвани. Организира се и ежегодно училище по астрономия с международно участие.

Информация за посещения на туристи:

ВАЖНО! Поради епидемията с коронавируса SARS-CoV-2 (Covid-19), през 2021г. астрономическата обсерватория не работи за туристи, защото в сградата и около телескопа не е възможно да се спазва разстояние между хората и епидемиологични мерки.

Нужна е заявка за посещение между 3 и 7 дни предварително (за да се осигури астроном)
тел: 0936/53372
работно време: след 20:00 часа (когато се стъмва и може да се гледа с телескоп)
уебсайт: www.astro.bas.bg

Цена за посещение в обсерваторията /към юни 2014г./ – 2лв.

GPS координати (виж карта): 43.622571,22.675024 (ул. Цоло Тодоров)

Вижте всички забележителности в Белоградчик

Кратък URL: https://nevenahouse.com/pxk8r

Едно мнение за “Астрономическа обсерватория Белоградчик

  1. Успяхме да посетим обсерваторията и останахме много доволни!

    Дори си взехме и снимка на Сатурн! Посещението би било много полезно на деца (ученици), тъй като има какво ново да научат и ще им бъде много забавно!

    Единствено часът на посещение – „след като се стъмни добре“, е малко неудобен, но пък няма друг начин!

    Можете да заявите посещение и само 2-3 дни по-рано, единствено се нуждаете времето да бъде безоблачно, за да позволява наблюдения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.