Пещера Венеца

Пещера Венеца (снимка: Мартин Петров)Пещера Венеца се намира в местността Краище на около 3км от гара Орешец и на 14км от град Белоградчик. Отворена за посещения от 1 юни 2015г. с гид от местния пещерен клуб „Бел прилеп“.

Работни дни: вторник до неделя
Почивен ден: понеделник (!)
Работно време: 9.00-18.00 часа.
Цена за вход: 3лв. за възрастни, 2лв. за пенсионери, 1лв. за ученици.
Цена за беседа с екскурзовод: 5лв.
Тел. за контакти: 088/4 572 372
Уеб сайт: (не работи към 2016г.) http://venetsa.org/
Facebook: (не се обновява често към 2016г.) https://bg-bg.facebook.com/venetsa/
Как да стигнете до пещерата? – вижте по-надолу!

Пещерата е облагородена със средства по европрограма, с цветно осветление и могат да се видят уникални красиви образувания. Дължината й е около 200м, разпределени в 5 зали с денивелация 26м. Отнема около час и половина за разглеждане.

Пещера Венеца се смята за една от най-красивите в страната заради многото на брой и различни образувания. За красотата допринася и цветното осветление, което представя различните образувания по един съвсем различен за България начин.

Можете да видите следните образувания: ледени кристали, сталактити, сталагмити, аргонитни кристали, гроздовиден сталактит (много рядко се среща в пещерите в България) и др. Има оприличено на Дева Мария образувание… По целия под са разпръснати различни на цвят кристали, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали. Пещерата се смята за изключително красива и до днес със своите калцитни образувания.

Пещера Венеца – Галерия снимки

Всички снимки на пещера Венеца са на Мартин Петров (Браво, Мартин!): http://martinpetrov555.blogspot.bg/2015/10/blog-post_12.html

Други снимки на пещера Венеца: https://pochivka.bg/peshtera-venetsa-e2509

История и допълнителна информация

Откриване: през 1970г. група работници взривяват в близката кариера. Отваря се дупка, пропада земна маса и така откриват тази невероятно красивата пещера.

Информация за пещера Венеца от видео клип (youtube):

Клипът е изработен от студиото на Телевизия Видин. Репортер Петя Никодимова, оператор Генади Цоков и монтаж Валентин Борисов (източник: https://opoznai.bg/view/peshtera-venetz)

Видео от Нова ТВ: https://www.youtube.com/watch?v=Ro_ZJWGHflI

Къде се намира / Как да стигнете в пещера Венеца

Ако пътувате от (през) град Белоградчик: От центъра на град Белоградчик се потегля по пътя за Видин, но след около 150 метра се хваща отклонението за гара орешец и пещерата. Има и указателна табела. В гара Орешец на центъра също има указателни табели за пещерата.