Ски писти и Ски-комплекс в Ски зона Миджур – край село Чупрене

(2017) В следващите години се очаква изграждането на Ски писти и Ски-комплекс в Ски зона Миджур – край село Чупрене. Ски зоната ще се казва Миджур и ще бъде разположена над село Чупрене, на 20км от Белоградчик. Биосферният резерват „Чупрене“ няма да бъде засегнат, но около 1/4 от ски зоната попада в защитена зона „Миджур“. Проектът е замислен от над 5 г., а през 2012г. е включен в стратегията за развитие на туризма.

Общият устройствен план е изготвен от архитект Емил Леков, който е изготвил плана за ски комплека в Банско. Ски комплексът ще заема площ от 500-700 хектара. Планирани са 14 (алпийски) ски писти за спорт с обща дължина 16 км. Пистите са с различна трудност, в зависимост от възможностите на релефа на планината. Ще бъде проектирана система за изкуствен сняг.

За начинаещи скиори ще бъдат изградени 3-4 учебни площадки (плаца), където ще има ски училища, заведения за хванене и напитки, наем на ски оборудване – ски обувки, ски за спускане, щеки и др.

Предвиждат се различни съоръжения и приспособления – лифт(ове), влекове, пейки и маси, беседки, наблюдателници и места за пикник. Ще бъдат осигурени условия за целогодишен туризъм в Белоградчик и региона, което ще повиши заетостта в северозападния регион. Очаква се къщите за гости в Белоградчик и селата да усетят голямо раздвижване и повече туристи.

Оборотът в местните ресторанти и заведения, магазини за хранителни стоки, секторът на услугите за изграждане/изработка на сайтове и оптимизация на уеб сайтове за търсачките се очаква да се повишат значително.

Този проект е първата голяма ски зона в северозападна България и се очаква това да повиши партньорството в туризма с други общини и туристически дружества. Очакват се туристически посещения от чужбина – в момента румънци само преминават на път за Банско, а се очаква те да бъдат неколкократно повече и да се отбиват в новия ски курорт. Посещения от Сърбия и Унгария също се очакват.

На югоизток от ски зона Миджур се намира ски писта Пършевица – край Враца, която е доста неизвестна за повечето туристи. Има желание сред инвеститори за изграждане на ски комплекс край Враца, заедно с лифт, но засега това са само идеи…

По-стара информация за идеите за развитие на ски зона Миджур край Чупрене в статията на БНР от 2016г.

Кратък URL: https://nevenahouse.com/ski