Пещера Магурата (Рабишка пещера)

Пещера Магура (снимка: Людмил от гр. Сливница)Пещера Магурата е една от най-красивите пещери в България, която се намира в Северозападна България, на 1км от село Рабиша и на 25км от град Белоградчик. Пещера Магурата е известна още като Рабишката пещера. Обявена е за национална културна ценност през 1965г.

Пещерата се състои от една главна галерия и три различни разклонения. В едно от разклоненията се произвежда и 3 години отлежава шампанско вино, поради идеалните условия.

В една от залите има древни праисторически пещерни рисунки, които изобразяват ловни сцени. Повече за пещерните рисунки по-късно… В пещерата могат да се видят и естествени пещерни образувания.

На изхода от пещерата се открива гледка към Рабишкото езеро, което е най-голямото вътрешно езеро в България.

До пещерата има удобен асфалтов път и паркинг. Пещерата е най-посетена от туристите през лятото.

GPS координати (виж карта): 43.728100, 22.581900 (приблизителни)

Снимки от пещера Магурата (автор: Людмил от гр. Сливница):

Древни праисторически рисунки в пещера Магура

Оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. Рисунките датират от различни епохи – епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха.

Най-ранните рисунки в пещера Магура са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и 1200 г. пр.н.е. Рисунките изобразяват предимно ловни сцени, слънчево-лунен календар, сцена на плодородието и отделни рисунки. Някои са релефни, което обаче се дължи на естествената ерозия на скалата под тях.

Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит в Магурата, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

В най-голямата Триумфална зала пък може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите.

През 2015 година рисунките в пещера Магурата са огледани от международни експерти, с цел включването им в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.

Други пещери край Белоградчик

Вижте всички забележителности в Белоградчик

Кратък URL: https://nevenahouse.com/MuLv5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *