Виртуална разходка из Белоградчишките скали

Талантливи артисти от българското 3D студио за виртуална реалност ZenART VR създадоха триизмерен модел на Белоградчишките скали. Технологиите за виртуална реалност позволяват на потребителите да се пренесат в един технологично създаден, но максимално доближаващ се до реалния свят. Визуализациите могат да бъдат изцяло компютърно създадени и измислени, или пък чрез тях да бъдат проектирани реални локации и обекти, като Белоградчишките скали.

Виртуалното копие на местността е направено чрез заснемане и сканиране с дрон, в комбинация със специална техника, наречена фотограметрия, благодарение на която е проектиран цялостният модел. Екипът е обхванал цялата крепост и околните скали, заснемайки площ от над 10 000 кв.м. 3D проекцията е изключително реалистична не само от гледна точка на визуализацията, но и благодарение на допълнителните ефекти като дъжд, вятър, сняг, денонощен цикъл на слънцето, които взаимодействат напълно естествено с природната картина и я правят още по-завършена.

Целта на проекта е не само да пренесе зрителя сред красивата природна гледка, но и да разкаже историята на местността. Пътуването във времето пренася посетителя през различните епохи, като в зависимост от периода се появяват и различни напълно автентични и детайлно моделирани артефакти и предмети от дадения период. Посетителят не само ще може да им се любува и да научи повече за тях, но и да се докосне до тях и дори да ги използва. Например ще има възможността да държи в ръката си накит от тракийското златно съкровище или пък да стреля с автентично оръжие от Сръбско-Българската война. Това прави „пътуването“, макар и виртуано, много по-интерактивно и интересно дори от посещение в музей. В допълнение към това, според редица изследвания преживяванията във виртуална среда се възприемат от мозъка като истински, така че усещането в действителност ще бъде максимално близко до реалността.

Преходът през местността и епохите е превърнат в своеобразно пътуване във времето. На разположение е и аудиогид, който разказва повече за конкретните епохи и историята на Белоградчишките скали. Изображението пък е толкова реалистично и автентично, че съвсем спокойно може да бъде объркано със снимка.

Технологията позволява на желаещите да се разходят из природния феномен по всяко време на денонощието, независимо от времето и метеорологичните условия, и дори без да излизат от къщи. Така описва идеята на триизмерния модел творческият директор на ZenART VR Тихомир Няголов. „Избрахме Белоградчишките скали, тъй като комбинацията от уникален природен феномен и богата история могат да я превърнат в дестинация от световен мащаб.“

Всъщност това е първият обект от планувана от екипа поредица от природни забележителности и туристически дестинации, които да бъдат пренесени във виртуалната реалност. Проектът носи името ZenEarth VR, който ще представлява напълно реалистичен виртуален туризъм. Екипът на студиото се състои от изключително талантливи творци с богат опит в гейминг индустрията и компютърните игри. Подобни технологии за виртуална реалност са изключително популярни и широко използвани именно в сферата на изкуството, игрите и забавленията. Световни компании в тези индустрии като Facebook, PlayStation и PokerStars използват VR технологиите, за да предоставят възможно най-доброто изживяване за своите потребители.

Създадената едва през 2018 г. компания ZenART VR планира да добави към колекцията си още интересни туристически обекти, сред които дори такива, които не могат да бъдат посетени в реалния свят. Техният следващ амбициозен проект е да пресъздадат във виртуалната реалност мистичния замък на крал Артур на остров Авалон. „Искаме да стартираме с една реално съществуваща локация и с една мистична“, споделят от екипа. Така феновете на технологиите и притежателите на специалните очила за VR могат да се докоснат до легендарни места, без да стават от диваните си.

Триизмерният модел на Белоградчишките скали ще допринесе и за популяризацията на местността, като своеобразна реклама на невероятните гледки и вълнуваща история, преминала през нашите земи. Творческият директор на студиото смята, че красивият феномен и богатото минало на скалите имат потенциала да ги превърнат в световна дестинация. Родолюбието и фактът, че целият екип на ZenART VR се състои от българи, предопределя решението първият обект от проекта да се намира в България. „Горди сме да покажем на целия свят прекрасните кътчета, които могат да бъдат посетени в нашата родина“, споделя Няголов.

Повече информация как да закупите и какъв софтуер е нужен за да разгледате заснетите природни забележителности с 3D виртуална реалност технология, можете да намерите от официалния сайт на ZenART VR в секция „FAQ (въпроси и отговори)“.