Драсканици на вандали в пещера Магура

Драсканици на вандали в пещера Магура (източник: Фейсбук)Около средата на май 2019г. в Интернет се появиха снимки на драсканици от вандали в пещера Магура. Един или няколко вандали са запечатали своето посещение в пещерата с надписа „Ради, Павчо, 2019, Антов„. Изглежда Антов малко е закъснял и се е добавил най-накрая… Предполага се, че драсканиците са направени с монета върху мека варовикова скала.

Драсканици на вандали в пещера Магура (източник: Фейсбук)По първоначална информация, драсканиците са унищожили древни рисунки в пещерата, датиращи преди повече от 6-7 хиляди години (това са над 100 поколения)! Това все още предстои да бъде потвърдено! Повече информация за пещерните рисунки в пещера Магура.

В момента пещера Магура кандидатства за включване в списъка на Юнеско и се очаква да се вземат спешни мерки за разследване на случая и установяване на нанесените щети! Да се надяваме, че това няма да попречи на кандидатурата в Юнеско, както и на бъдещите туристи да видят древните рисунки. Ако е нужно – нека се въведе по-строг контрол, вкл. видеонаблюдение, специален инструктаж и криминализация на вандалските прояви в пещерите из цяла България.