Международен граничен събор 2019 на проход „Кадъ боаз“

Между 19 и 21 юли 2019г. се проведе традиционният международен граничен събор 2019 на прохода „Кадъ боаз“ (известен също като Белоградчишки проход), при селата Салаш (в България) и Ново корито (в Сърбия), събиращ българи и сърби от близките населени места, както и много гости на събора – от цяла България, цяла Сърбия и други чужденци. Дават си среща близки и роднини от двете страни на границата, разделени по стечение на различни обстоятелства.

Съборът е посветен на приятелството и добросъседството между двата народа в близките села и населени места.

Границата между България и Сърбия бе отворена на 19 юли 2019, от 13 до 23 часа, за да могат организаторите на събора от двете страни, да направят нужните приготовления за събота и неделя, които са официалните дни на граничния събор. Преминаването става чрез предоставяне на документ за самоличност (лична карта или паспорт).

На 20 юли 2019 от 10 часа, с тържествен ритуал бе отворена границата между двете държави, за да даде началото на събора. Границата ще бъде затворена в полунощ (24ч.) и отново ще бъде отворена между 10 и 23 (или 24) часа в неделния 21 юли 2019г.

Гостите на събора могат да се насладят на сръбска скара и напитки, както и да се разходят из многото сергии, предлагащи всякакви занимавки за деца и възрастни.

Тържественото откриване на събора бе на 20 юли 2019 в 13:00 часа, с химните на България и Сърбия, поднасяне на венци на паметника на приятелството. Български и сръбски духовници извършиха празничен водосвет.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов и зам. кметът на община Княжевац Радоица Вучкович, основни организатори на Събора, приветстваха всички участници в празника на дружбата и приятелството, който датира от далечната 1925 година. Стана дума за прекрасните взаимоотношения създадени през годините между двете приятелски общини, които миналата година честваха 50-годишен юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество. Пожеланията на двамата ръководители бе да се развиват и крепнат създадените прекрасни взаимоотношения и да се предават като традиция на деца и внуци.

Предвидената богата културна програма започна от 14:00 часа. Свои изпълнения представиха фолклорни състави от село Плешивец, град Грамада, формация „Веселие“ от Видин и пенсионерски хор „Пей сърце“ от град Белоградчик. Участници от село Раброво ще покажат влашки танци, а група „Берьозка“ от село Расово – руски песни. В програмата на събора са включени и състави от Клуба на пенсионера и Дома на културата от град Княжевац.

Тази година видяхме изложби на производители вина и ракии, на предмети – ръчна изработка. Посетителите си закупиха мед от български и сръбски производители. А ловните дружества от двете общини направиха съвместна изложба на трофеи. На събора ще бе представена и демонстрация по приготвяне на традиционното турлашко блюдо „Бел муж“.

Представители на общините Белоградчик и Княжевац от сръбска страна се организират за граничен събор в прохода „Кадъ-боаз“ още от далечната 1925 година (с няколко прекъсвания), като нашите предци го свързват със Свети великомъченик Прокопий. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли.

Граничният събор на прохода „Кадъ Боаз“ се провежда след подписването на официално споразумение от смесена българо-сръбска комисия. Организатори на събитието са общините Белоградчик и Княжевац.

Уточнява се културна програма, привеждането на терена и пътната инфраструктура в необходимия им вид, захранването с питейна вода, електроенергия, медицинско осигуряване, противопожарна защита и други дейности. Граничният пункт се отваря за няколко дни в година, за по няколко часа (обикновено между 10:00 и 24:00ч.).

„Паметникът на приятелството, добросъседството и славянските братя“ е издигнат през 2007г., непосредствено до граничната бразда, в българската страна. Върху него, на български и сръбски езици е написано: „На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя“.

Много духови оркестри и самодейни състави представят автентичен и обработен фолклор. По инициатива на Национално сдружение „Единение“ и Патриотичен клуб „Бдинци“ – Видин, както и с участието на сърби и българи в масовите сцени, през юли 2014 е направена възстановка на събитията от 1876 г., когато по тези места, заедно, рамо до рамо, срещу турските войски са се сражавали българи, сърби, руси и черногорци.

На 19 юли 2014 г. в 12:45 часа е направена „първата копка“ на новия Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Салаш-Ново корито и стартира изграждането на пътя до прохода „Кадъ Боаз“ от българска страна.

Ако се оглеждате къде да се настаните за следващата 2020 година, можете да изберете измежду много къщи за гости в района на Белоградчик и община Кула, на достъпни цени. Като по-далечни дестинации можете да изберете Видин или Монтана, и по-далечни Враца и село Згориград край Врачанския Балкан, които биха били отличен избор за една лятна екскурзия сред природата и планината.