Пещера Козарника

Пещера Козарника се намира между град Белоградчик и гара Орешец. Дължината и е 210 м.

В пещерата са правени археологически разкопки и са намерени останки от човешки живот. Това е най-старото сведение за присъствие на хора (представители на човека – рода Хомо) в Европа!

Археологическите проучвания в Козарника започват през 1998г. и се работи всяка година без прекъсване до днес, от българо-френска експедиция, ръководена от българския археолог Николай Сираков и французина Жан-Люк Гуадели. Още при първите разкопки става ясно, че находките са уникални – откриват се следи от човешко присъствие отпреди 1-1,4 милиона години, от ранен период, за който няма данни никъде другаде в Европа.

Открити са примитивни сечива от кремък и кост. Археолозите откриват и много кости от див кон, носорог, мамут, които първобитните хора са ловували (за препитаване). Открити са кости от саблезъб тигър, пещерна мечка, архаични видове хиени, пантери – животни, които първобитните хора са убивали при самозащита.
До този момент, за някои от тези животни не е имало данни (т.е. не са откривани находки), че са обитавали българските земи (съответно територията на Югоизточна Европа). Съответно е възможно част от тези животни също да са мигрирали и просто да са преминавали през сегашните български територии, търсейки подходящи условия за живот или пък да са изчезнали от нашите земи в по-късен етап…

Ловците от ранната старокаменна епоха (палеолит) са били далечни предци на хомо сапиенс (съвременния човек). Те са представители на вид, близък до хомо еректус – изправения чивек, появил се в Африка в резултат на еволюцията на по-ранни хоминиди (изкопаеми предци на човека).

Находките в Козарника са най-ранните следи от човешко присъствие в Европа и към момента показват, че е много вероятно заселването на европейския континент да е започнало на Балканите (мигрирайки от Африка през Мала Азия).

Любопитно: Човечеството се е зародило в Източна и Централна Африка, в периода от 6 до 1 милиона години пр.н.е. живял най-ранния, известен на учените хоминид – австралопитекът(т.е. южна маймуна). С течение на времето австралопитекът еволюирал в няколко различни типа – хомо хабилис (сръчен човек) и хомо еректус (изправен човек). Преди 1.7 милиона години прачовеците започнали да се разселват през Мала Азия в Кавказ и Южна Азия. Откритията в Козарника доказват, че разклонение от тези групи е тръгнало на север-североизток и е минало през Балканите, откъдето постепенно е заселило цяла Европа.

Няма да видите стандартните пещерни образувания в тази пещера, но можете да се запознаете с разказът на доц. Николай Сираков (археолог) за пещера Козарника:

Информация за пещера Козарника: http://www.nasamnatam.com/statia/Peshterata_Kozarnika_izkliuchitelna_praistoricheska_nahodka_za_Bylgariia_i_Evropa-2260.html

Снимки на пещера Козарника: https://pochivka.bg/peshtera-kozarnika-e1638

Ако желаете да разгледате интересни пещерни образувания, то можете да се насочите към новооткритата пещера Венеца и световно известната пещера Магурата.

А на около 120-130км от тази пещера се намира пещера Леденика край гр. Враца и село Згориград. Можете би най-подходящо е да я посетите в първия или последния ден от екскурзията в Белоградчик или да организирате преспивания в различни населени места в северозападния регион.

Вижте всички забележителности в Белоградчик