Няма унищожени древни рисунки в пещера Магугата

Преди няколко дни публикувахме информация за вандалски прояви в пещера Магурата, на брега на Рабишкото езеро, при която на стените са надраскани имената „Ради, Павчо, 2019, Антов“. Имаше съмнения, че тези драсканици са засегнали древни рисунки на около 6-12 хиляди години.

След направено проучване, кметът на община Белоградчик Борис Николов обяви, че няма унищожени древни рисунки и кандидатстването на пещерата за включването на праисторическите рисунки в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО продължава. Кметът дори определи, че новините за вандалски акт са фалшиви! Но остава неясно кой е премахнал надписите и изобщо има ли някакъв контрол. 

Разбира се, в днешно време трудно можем да се доверим напълно на това, което казва един или друг човек, но много по-лесно е да се покаже какво реално е положението с едно видео или няколко снимки, и всеки сам да прецени какво е положението… От Facebook групата „Българска история“ споделиха видео от 16 май 2019г.

Пещера „Магурата“, 14 май 2019 г.

И още за случая „Магурата“. След като кметът на Белоградчик се опита да подцени случилото се, определяйки новината като фалшива, нашата читателка Ваня Попова ни изпрати видео, заснето в пещерата на 14 май тази година. Смятаме, че то еднозначно показва доколко съществува реален общински контрол в туристическия обект. Дали вандалската проява от тази седмица е засегнала пряко рисунки или е на метри от тях, е без значение, тъй като при подобно стопанисване е само въпрос на време да се случи и следващ инцидент. Получихме информация за пропусквателния режим в пещерата и нивото на бдителност на екскурзоводите, но тъй като тя е непотвърдена, ще се ограничим единствено с това видео.

Публикувахте от Българска история в Четвъртък, 16 май 2019 г.

Много години залата с рисунките в пещера Магура беше затворена и не се допускаха посетители в нея. По молба на общината, която управлява и стопанисва обекта, забраната беше вдигната, но както се вижда – община Белоградчик не е предприела адекватни мерки за защита и опазване на рисунките от вандали и посетители в пещерата. От началото на 2019-та година пещерата е посетена от над 7000 туристи и това не е първият подобен случай.

Има очаквания, че достъпът до рисунките ще бъде забранен, до намиране на подходящо решение. За съжаление, такъв развой на събитията ще ощети най-вече туристите в северозападния регион, които ще пропуснат да видят с очите си такива древни рисунки, които не се срещат на много места по света…