Спешна проверка за нерегламентирани дейности върху Белоградчишката крепост

Белоградчишки скалиМинистърът на културата, Боил Банов, разпореди спешна проверка за нерегламентирани дейности върху Белоградчишката крепост и скали. Министърът е наредил да се провери информация, разпространена от Вежди Рашидов.

Белоградчишка крепостДен по-рано, Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост. Според него, техници са извършвали монтажни дейности (забиване на винкели и други крепежни елементи) в крепостта и скалите, с цел да закачат лампи за осветление. Това се извършва без проект, съответно без одобрение и разрешение!

Крепостта и скалите около нея се управляват и поддържат от община Белоградчик. Проверката ще извършат Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Няколко дни по-рано, Вежди Рашидов внесе предложение за законова промяна на наказанията за увреждане на паметници на културата, която да стане 10 пъти по-висока глоба. Това предложение дойде, след вандалщината в пещера Магура в средата на месец май 2019г., където пещерата също се управлява от община Белоградчик.