Залата с праисторически рисунки в пещера Магура е затворена за туристи

Пещера Магура - образуваниеЗалата с праисторически рисунки в пещера Магура е затворена за туристи от края на месец май или от началото на месец юни. Това потвърди кметът на Белоградчик Борис Николов.

До ограничаването на достъпа за туристи се стигна, след като в близост до праисторически рисунки в Магурата бяха надраскани няколко имена, но впоследствие беше потвърдено, че няма засегнати, увредени или унищожени праисторически рисунки в пещера Магура.

Предвижда се в залата да се постави видеонаблюдение, но това само по себе си няма да предотврати вандалщина. Ето защо, заедно с видеонаблюдението, с всяка група се очаква да влиза охрана, която ще наблюдава за вандалщина и неправомерни действия в пещерата.

Очаква се залата да бъде пусната за посещения отново, а ограничаването на достъпа до нея е предвидено да бъде временна мярка. Ако посетите пещера Магурата и разгледате праисторическите пещерни снимки в нея, сигнализирайте ни, за да го оповестим за всички следващи туристи в северозападния регион! Така уеб сайтът ни ще се подобри и ще бъде по-полезен за туристите. Благодарим предварително!